در این مطلب همه چیز را درباره شیر توضیح میدهیم.
نوشیدن شیر قبل از خواب خوب است یا بد؟
برای خوابیدن مشکل دارید؟ تحقیقات نشان میدهد بهتر است قبل از خواب شیر گاو بخورید چرا که کمکتان میکند تا راحتتر بخوابید بی آنکه به قرص خاصی نیاز داشته باشید. محققان دریافتهاند که شیری که مادر هنگام شب به بچه میدهد استثنائا مقدار زیادی تریپتوفان و ملاتونین دارد. ملاتونین هورمونی است که به طور طبیعی در بدن وجود دارد و به تنظیم چرخهی خواب و بیداری کمک میکند، و تریپتوفان میتواند به سروتونین و ملاتونین تبدیل شود. محققان برای اثبات یافتههای خود در این تحقیق، به موشها شیر شب، شیر روز، آب و دیازپام دادند و بعد آنها را به مدت ۲۰ دقیقه داخل یک دستگاه چرخنده گذاشتند.
موشهایی که حالت خواب آلودگی بیشتری داشتند، چرخیدن در این دستگاه برایشان دشوارتر بود، در شرایطی که موشهایی که هشیارتر بودند عملکرد بهتری داشته و یک ساعت بعد از خوردن شیر شب به طور چشمگیری میزان فعالیتشان نسبت به موشهایی که شیر روز خورده بودند کمتر شد. محققان میگویند تأثیری که شیر در بهبود وضعیت خواب و راحتی آن دارد به خاطر پیوندهای روانشناختی آن (منظور حافظهی مادری است که هنگام خواب به بچه شیر میدهد) و نیز منبع غنی عناصر تقویت کنندهی وضعیت خواب موجود در آن است. این یافته ها نشان میدهد که نوشیدن شیر هنگام شب میتواند کمکی برای خواب راحت به منظور کنترل و مدیریت اختلالات مرتبط با خواب بوده و از طرفی گزینهای مثبت برای درمان اختلالات تشویشی باشد.
(منبع: medicaldaily)
مهم ترین خواص شیرشیر
کلسیم که نقش اساسی در شکل گیری و استحکام استخوان ها و سلامت دندان ها دارد، از مهم ترین ترکیبات موجود در شیر است.
فسفر که برای بسیاری از واکنشهای شیمیایی بدن و فعال کردن آنزیمها لازم است و در رشد و ترمیم بافتی دخالت دارد، در میان املاح موجود در شیر حضور داشته و به غیر از آن، سدیم و پتاسیم که در تنظیم اسیدی و بازی بودن سلول های بدن نقش ایفا می کنند، با خوردن شیر دریافت می شوند.
اما مهم ترین خواص آن به قرار زیر است:
* نوشیدن شیر در بهبود علایم قاعدگی که با نام سندرم پیش از قاعدگی معروف است، نقش به سزایی دارد. بسیاری از خانم ها قبل از دوران قاعدگی دچار نشانههایی از جمله افسردگی، اختلالات خلقی، کمردرد و سردرد می شوند. این افراد باید بدانند که مصرف شیر می تواند این نشانهها را تسکین دهد.
* شیر برای داشتن ناخنها، دندانها و موهایی سالم تر لازم است. این نوشیدنی چون کلسیم فراوان دارد، مصرفش به همراه ویتامین D باعث استحکام استخوانها و دندان ها و تقویت رشد موها و پیشگیری از ریزش آن ها می شود. وجود کلسیم به همراه ویتامین A ، ویتامین های گروه B و پتاسیم مانع از نرم و نازک شدن موها می شود و به درخشان شدن آن ها کمک فراوان می کند.
شیر و میوه
* مطالعات بسیاری نشان داده است که مصرف روزانه شیر به همراه میوهها و سبزیجات، هم در بچهها و هم در بزرگسالان باعث کاهش فشار خون بالا می شود.
اگر چه هنوز مکانیسم آن مشخص نیست، اما به نظر می رسد که کلسیم، پتاسیم، منیزیم و پروتئین شیر نقش مهمی در این زمینه داشته باشند.
* تحقیقات زیادی وجود دارد مبنی بر این که مصرف شیر و لبنیات، خطر بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد. مردانی که بیشتر از دیگران شیر مصرف می کنند، کمتر دچار حملات قلبی می شوند. همچنین مصرف شیر کم چرب به دلیل سرشار بودن از کلسیم میزان کلسترول بد را در خون کاهش داده و میزان کلسترول خوب را بالا می برد، اما فراموش نکنید که منظور ما از شیر، نوع کم چرب آن است.
* برخلاف تصور عموم، دیده شده است، افرادی که از شیر کم چرب استفاده می کنند، لاغرتر از سایرین هستند. شما می توانید با مصرف شیر و لبنیات کم چرب میزان کالری دریافتی تان را تحت کنترل داشته باشید تا از بروز چاقی، مخصوصا چاقی شکم پیشگیری شود.
نوشیدن شیر
* از آنجا که دوران نوجوانی و کودکی، مرحله ی خیلی مهم در سلامت جسمانی و روانی فرد است، رژیم غذایی سرشار از لبنیات و شیر در این دوران پایه گذار دوران جوانی و میانسالی و حتی سالمندی سالم تر به حساب می آید.
به علاوه، مطالعات نشان می دهد کودکانی که روزانه شیر مصرف می کنند، از سایر کودکانی که علاقهای به خوردن آن ندارند، باهوش ترند.
* شیر دشمن دیابت نوع دوم است. محققان به این نتیجه دست یافته اند که مصرف منظم لبنیات و شیر کم چرب می تواند خطر بروز دیابت نوع دوم را در بزرگسالان پایین آورد.
* با شیر به جنگ سرطان برویم. تحقیقات زیادی وجود دارد که نشان دهنده تاثیر شیر بر پیشگیری از سرطان بودهاند. نقش خوردن شیر در پیشگیری از سرطانهای پستان و روده بزرگ به اثبات رسیده است. طبق تحقیقات دانشمندان سوئدی، مردانی که روزانه 5/1 لیوان شیر می خورند، 35 درصد کمتر احتمال دارد که به سرطان روده بزرگ مبتلا شوند.
نوشیدن شیر* یک رژیم غذایی خوب و سالم نقش مهمی در سلامت سالمندان دارد و حتی به آن ها کمک می کند که برای مدت طولانی تری زندگی شاد و فعالی داشته باشند و از شر بسیاری از بیماری ها در امان بمانند.
مصرف روزانه شیر در دوران نوجوانی و کودکی پایه گذار استخوان هایی محکم بوده و از عوامل اصلی پیشگیری کننده پوکی استخوان و زندگی سالمندی فعال تر محسوب می شود.
* همان طور که می دانید در دوران بارداری و شیردهی، نیازهای غذایی مادر افزایش پیدا می کند، بنابراین مادران باردار در این دوران مخصوصا در سه ماهه دوم و سوم باید میزان بیشتری کالری، پروتئین، انواع ویتامین و کلسیم مصرف کنند.
شیر از آن دسته مواد غذایی است که مادران باردار به آن نیاز بیشتری دارند.
سهیلا عابدینپور- هفته نامه سلامت
چرا اینقدر شیر خوردن توصیه میشود؟، خواص شیر، فواید شیر، شیر پاستوریزه، شیر مادر، شیر خوردن
سایت سلامتت غذیه سالم زندگی سالمخواص شیر ,خواص دارویی شیر ,فواید شیر ,[categoriy]
خواص شیر ,خواص دارویی شیر ,فواید شیر ,خاصیت شیر ,شیر در طب سنتی ,فواید درمانی شیر ,مضرات شیر ,فوائد شیر , شیر ,طب سنتی ,خواص سبزیجات ,خواص میوه جات , خواص شیر در طب سنتی ,فواید شیر در طب سنتی ,تغذیه
چرا اینقدر شیر خوردن توصیه میشود؟
شیر جزو نوشیدنیهای سالمیاست که از کودکی تا به حال بارها و بارها مطالب بسیاری را در مورد فواید آن شنیدهایم. به گفته متخصصان تغذیه، شیر سرشار از مواد معدنی مورد نیاز استخوانهاست. اینکه شیر از چه مواد مغذی تشکیل شده و چرا متخصصان تغذیه افراد را به استفاده از این نوشیدنی ترغیب میکنند، سوالی است که این بار از دکتر مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه پرسیدیم...
آقای دکتر اصلا چرا اینقدر به خوردن شیر توصیه میشود؟شیر یک نوشیدنی بسیار مغذی است که سرشار از کلسیم، پروتئین، ویتامینهای گروه B، خصوصا ویتامین B2 بوده و برای سلامت بدن لازم و ضروری است. این نوشیدنی بسیار آسان استفاده میشود و افراد میتوانند در وعده غذایی صبحانه و یا میان وعدههای غذایی از آن بهره ببرند.
شیر چه تفاوتی با سایر لبنیات مانند ماست، کشک، پنیر و دوغ دارد؟در بین فرآوردههای لبنی ارزش غذایی ماست بسیار نزدیک به شیر است. حتی به اعتقاد من به دلیل انجام فرآیند تخمیر این ماده مغذیتر و استفاده از آن در کنار وعدههای غذایی بسیار مطلوب است اما در مورد دیگر لبنیات باید گفت که دوغ و پنیر به دلیل اضافه کردن نمک کمتر توصیه میشود خصوصا افرادی که با مشکل فشار خون مواجه هستند.در خصوص کشک نیز لازم به یاد آوری است که در زمان تولید، این فرآورده لبنی مقداری از ویتامین B2 خود را از دست میدهد اما در هر صورت تمام لبنیات برای بدن مفید هستند و باید در رژیم غذایی قرار داده شوند. از اینرو توصیه میشود در صورت در دسترس نبودن هر یک از این لبنیات در وعدههای مختلف غذای دیگری را جایگزین آن کنند.
هر فرد باید روزانه چه قدر شیر بنوشد؟البته میزان شیر مورد نیاز افراد مختلف با هم تفاوت دارد. کودکان زیر 7 سال باید روزانه 5/1 لیوان شیر استفاده کنند. نوجوانان در سن رشد و بازه سنی 7 تا 12 سال باید دو لیوان شیر بنوشند. پسرها در سن بلوغ به 3 لیوان شیر در روز و دختران در این سن به 5/2 لیوان شیر در روز احتیاج دارند. خانمهای شیرده و باردار باید روزی 5/3 لیوان شیر در رژیم غذایی خود داشته باشند و افراد بزرگسال روزانه 2 لیوان شیر نیاز دارند. البته به جای شیر میتوان از مقادیر مشابه دیگر لبنیات نیز بهره برد.
برخی از افراد نمیتوانند شیر را هضم کنند. شما چه توصیهای برای آنها دارید؟به هیچ عنوان نباید شیر از وعدهها و میان وعدههای غذایی حذف شود، حتی اگر هضم آن برای افراد سخت باشد. البته امروزه راههای زیادی برای افرادی که نمیتوانند لاکتوز شیر را هضم کنند وجود دارد. به طور مثال استفاده کردن از قرصهای آنزیم برای هضم لاکتوز یا استفاده از شیرهای کم لاکتوز موجود در بازار. البتهاین افراد میتوانند ماست را در صورت تمایل جایگزین شیر مصرفی روزانه خود کنند.
امروزه انواع مختلف شیر در بازار وجود دارد، کم چرب، پرچرب و بدون چربی. شما کدام را پیشنهاد میکنید؟مطمئنا شیر کم چرب. برای افراد معمولی که مشکل خاصی مانند چربی خون بالا ندارند شیر 5/1 درصد چربی بسیار مناسب است. البته امروزه شیرهای 5/0 درصد چربی هم در بازار یافت میشود اما به اعتقاد من در صورتی که فرد از تحرک کافی برخوردار باشد و بیماری زمینهای نداشته باشد میتواند از شیر کمچرب 5/1 درصد استفاده کند. شیر با چربی 5/2 درصد نیز به افرادی که تحرک بالایی دارند مانند ورزشکاران یا افرادی که شغلشان پرتحرک است، پیشنهاد میشود.
شیرهای طعمدار چه طور؟ شیرکاکائو، شیرتوتفرنگی، شیرموز و شیرعسل، مصرف این محصولات هم خاصیت شیر را دارد؟
شیرهای طعمدار برای افرادی که طعم شیر را دوست ندارند و یا بچههایی که برای خوردن شیر بهانه میتراشند، بسیار مناسب است. اضافه کردن میوه یا عسل به شیر چیزی از خاصیت این ماده مغذی کم نمیکند. البته اضافه کردن کاکائو به شیر تا حدی موجب عدم جذب کلسیم میشود. به همین خاطر پیشنهاد میکنیم در صورتی که مایل به استفاده از شیر کاکائو هستید، میزان کاکائو موجود در شیر را کمتر کنید و شیر کاکائوی رقیق بنوشید.
شیرهای غنی شده با چه موادی غنی میشوند؟
معمولا شیر با ویتامین D، ویتامین A، ویتامینهای گروه B و همچنین آهن غنی میشود که مصرف آنها نیز بسیار توصیه میشود.
مصرف این نوع شیرها را بیشتر به چه افرادی توصیه میکنید؟
تمام افراد میتوانند از شیرهای غنی شده استفاده کنند اما شیرهای غنی شده با ویتامین D بیشتر به افرادی توصیه میشود که در شهرهای آلوده زندگی میکنند و یا عوامل دیگری مانع رسیدن نور خورشید به آنها میشود. چنین افرادی با استفاده از شیر غنی شده میتوانند دیگر ویتامینهای مورد نیاز بدن خود را نیز تامین کنند.
تغذیه سالم زندگی سالم - salamatiran.com
خواص انواع شیر روی انسان !!!شاید برایتان عجیب باشد وقتی بدانید که درمانگران طب سنتی برخلاف متخصصان طب رایج اعتقادی به نوشیدن روزانه شیر ندارند. آنها به مردم هشدار میدهند که از نگاه طب سنتی شیر از جمله غذاهای دارویی است که مصرف آن باید به قاعده و متناسب با سن و مزاج افراد صورت گیرد. چرا که مصرف بیقاعده شیر ممکن است موجب بروز اختلال در عملکرد اندامهای داخلی شده و احتمال ابتلا به بیماریها را در بدن تشدید کند. این در حالی است که کارشناسان تغذیه و متخصصان طب مدرن دیدگاه متفاوتی دارند و نوشیدن شیر روزانه را برای تمامی گروههای سنی لازم و ضروری میدانند.
شرایط نوشیدن شیر ازنگاهطب سنتیاولین نکته این است که درمانگران طب سنتی برای نوشیدن شیر هنگام وعدههای غذایی به قواعد و ضوابط خاصی معتقدند و مصرف شیر را مفید نمیدانند . آنها بر این باورند حتما باید میان خوردن غذا، نوشیدنی یا خوراکی ترش و شیر فاصله وجود داشته باشد. مثلا اگر فردی در وعده صبحانه، آب پرتقال میل کرده باشد، نباید بلافاصله شیر بنوشد، زیرا این شیر خاصیت خود را از دست میدهد و با ترکیب شدن با پرتقال در معده موجب تولید خلط فاسد میشود. این درمانگران توصیه میکنند، بهتر است بعد از خوردن پرتقال یا آب پرتقال نیم ساعت صبر کنید و بعد شیر بنوشید و اگر ابتدا شیر نوشیدهاید باید یک ساعت صبر کنید تا شیر به طور کامل هضم شود و بعد آب پرتقال وارد دستگاه گوارش شود تا بدن از مضرات ترکیب این دو ماده در امان بماند.
همه گروههای سنی باید شیر بنوشندبا نگاهی به هرم غذایی، که میزان مورد نیاز مصرف گروههای غذایی را برای ما مشخص میکند، مشاهده میکنیم که شیر و لبنیات در سومین ردیف این راهنما قرار دارند و بر اساس آن میباید روزانه 2 تا 3 سهم از آن در برنامه غذایی افراد گنجانده شود. افراد تا سن 30 سالگی فرصت دارند تا کلسیم در استخوانهایشان ذخیره کنند و پس از آن کلسیم از استخوان برداشت میشود لذا با توجه به بار بیماریهای ناشی از کمبود کلسیم نظیر پوکی استخوان و شکستگیهای ناشی از آن لازم است تا لبنیات به مقدار کافی در جیره غذایی روزانه همه گروههای سنی قرار گیرد.
لبنیات که شیر یکی از مهمترین موارد آن است تاثیر قابل ملاحظهای بر تحریک و کشش عضلات، استخوانسازی، افزایش استحکام و مقاومت دندانها دارد.
نوشیدن شیر برای همه لازم نیستشیری که امروزه در سوپرمارکتها و فروشگاههای مواد غذایی در اختیار مردم قرار میگیرد شیر حیوانی است که از 3 بخش آب، پنیر و چربی تهیه میشود که میزان هر یک از این مواد در شیر متغیر است، اگر میزان هر یک از این مواد آب، پنیر و یا چربی در شیر بیشتر باشد، به ترتیب طبع شیر دچار «سردی و تری»، «گرمی و خشکی» و «سردی و خشکی» میشود و خواص درمانی و غذایی ویژهای پیدا میکند و هر کدام برای درمان یا تسکین یک بیماری مفیدند.
مصرف شیر ارتباطی به طبع افراد نداردمتخصصان تغذیه اعتقادی به این موارد ندارند. توصیه میکنیم همه افراد شیر بخورند حتی کسانی که فکر میکنند شیر برای آنها خوب نیست و آنزیمهای هضمکننده لاکتوز در بدن آنها وجود ندارد و شیر خوردن برایشان سخت میشود. توصیه ما این است که آنها هم حتی شده به میزان کم شیر بخورند. تحقیقات نشان داده این افراد میتوانند 250سی سی شیر در روز مصرف کنند و بهتر است این کار را در دفعات مختلف انجام دهند. این باعث میشود در طولانیمدت آنزیمهای پروتئینی هستند در دستگاه گوارش زیاد شوند و این افراد در طولانی مدت بتوانند مصرف شیر را تحمل کنند و اگر در طولانی مدت آنها شیر نخورند این آنزیم ها مقدارش در دستگاه گوارش کم میشود. پس رویکرد تغذیه با رویکرد طب سنتی از این لحاظ متفاوت است.
متناسب با مزاجتان شیر بخورید
از نگاه طب سنتی تنها افرادی که میزان اخلاط بدنشان متعادل است، میتوانند به راحتی شیر مصرف کنند و افرادی که در بدنشان به ویژه در معده آنها خلط غالب وجود دارد باید با دستوری خاص و به میزان اندک با مشاوره متخصص طب سنتی برای خوردن شیر اقدام کنند. اگر فردی در معدهاش خلط بلغم زیاد باشد یعنی با علائمی همچون پر آب شدن دهان، سفیدی صورت و دیرهضمی غذا رو به رو باشد با زیاد خوردن شیر موجب افزایش خلط غالب یعنی بلغم میشود و دراین حالت عوارض ناشی از افزایش این خلط را تجربه میکند. این شرایط برای افرادی که خلط غالب بدن آنها صفرا و دم باشد نیز اتفاق میافتد و مشکلاتی را برای آنها به وجود میآورد، بنابراین مصرف شیر باید با مشاوره متخصص طب سنتی انجام شود و افرادی که دچار خلط غالب هستند با پاکسازی و متعادل سازی خلطها نسبت به مصرف شیر اقدام کنند.
خوردن شیر با این غذاها ممنوع!برخی مردم در وعده صبحانه شیر را با تخممرغ میل میکنند یا در برخی وعدههای غذایی استیک گوشت را با شیر میل میکنند در حالی که نمیدانند ترکیب این دو غذا در کنار هم موجب سنگینی معده و انسداد اندامهای گوارشی میشود و به دنبال این مسئله فرد دچار یبوست میشود. حالا اگر این فرد، زنی باردار باشد و شیر را با گوشت (فرقی نمیکند گوشت قرمز یا گوشت سفید) میل کند این یبوست و دلپیچه را به نوزادش هم منتقل میکند، بنابراین توصیه شده در صورتی که فرد شیر مینوشد حتما یک ساعت بعد از آن سراغ غذاهایی که از گوشت و تخممرغ تهیه شده، برود و در صورتی که گوشت یا تخممرغ میل کرده به مدت 3 ساعت صبر کند تا این غذا هضم شود و پس از آن شیر بنوشد تا بتواند از خواص درمانی آن بهرهمند شود.
پرهیزهای اندکی برای شیر وجود دارد
در مواد اولیه بیشتر غذاها و خوراکیها مثل شیرینی و بستنی، شیر و تخممرغ به طور همزمان وجود دارد، بنابراین از نگاه کارشناسان تغذیه این مسئله که مصرف تخممرغ و شیر نباید همزمان باشد، موضوعیت ندارد. دوستان طب سنتی ممکن است براساس پایههای علمی که در مکاتبشان وجود دارد این صحبت را مطرح کنند. اما مسئله این است که در حوزه تغذیه ما معتقدیم این ترکیب مشکلزا نیست. البته اعتقاد داریم که بهتر است ماست با تخممرغ و گوشت و به طور کلی پروتئینها استفاده نشود. البته دلیل علمی این قضیه این است که پروتئین غذاهای حیوانی باعث ایجاد وضعیتی در بدن میشوند به نام خاکستر اسیدی که موجب میشود متابولیسم کلسیم در بدن انسان تغییر پیدا کند. به هرحال ممکن است در خارج از کشور تحقیقاتی در این زمینه انجام شده و نتایجی طرح شده باشد. که نیازمند بررسی بیشتر و تکرار نتایج است.
کاهش دردهای آرتروز با شیر بزشیر بز اگر چه به شکل وسیع و صنعتی کمتر در اختیار مردم قرار میگیرد و تنها افرادی که در روستاها زندگی میکنند امکان دسترسی به آن را دارند، اما این شیر در برخی کشورهای اروپایی به شکل صنعتی و وسیع در اختیار شهروندان قرار میگیرد و حتی به صورت شیرخشک شده نیز در سوپرمارکتها عرضه میشود. درمانگران طب سنتی بر این باورند اگر شیربز تازه با انجیر سیاه تازه که در فصل تابستان میروید، مصرف شود، میتواند تاثیر زیادی در کاهش دردهای آرتروز، روماتیسم و بیماریهای مفصلی داشته باشد. در صورتی که افراد به شیرخشک بز یا انجیر سیاه خشک دسترسی داشته باشند، میتوانند با اضافه کردن آب به شیر یا خیس کردن انجیر درون آب از خواص درمانی این غذای دارویی بهره ببرند.
مقوی ترین شیر,خواص بهترین شی
خواص شیرالاغ در درمان بیماری هاخواص درمانی شیر الاغشیر الاغ یکی از سردمزاجترین شیرها در طبیعت است. این شیر در صورتی که از الاغی که کرهاش ماده است، تهیه شده باشد خواص درمانی زیادی دارد. شیر الاغ یکی از گرانترین شیرها در برخی از کشورهای اروپایی مانند لهستان و برخی از کشورهای اسپانیایی زبان مانند پرو است که به صورت روزانه مورد استفاده قرار میگیرد. در برخی از متون قدیمی به این نکته اشاره شده که اگر شیر الاغ را پیش از خواب در بینی بچکانند موجب بهبود کیفیت خواب و عمق آن میشود و در افرادی که مبتلا به خوندماغ هستند باچکاندن یک تا 2 قطره از آن داخل حفرههای بینی و افرادی که مبتلا به دندان درد هستند با قرقرهکردن آن موجب قطع شدن خونریزی و تسکین درد میشود. علاوه بر این، در منابع تاریخی و سنتی اشاره شده که برخی از سلاطین در گذشته برای حفظ نشاط و شادابی پوستشان با شیرالاغ حمام کرده و از آن برای درمان و تسکین دردهای ناشی از بیماری سل استفاده میکردند.
شیر کدام گوسفند مفیدتر است؟در متـون کهـن طب سنتی اشاره شده خواص شیر گـوسـفند ســیاه از گـوســفند سفید بهتر است و این شیر خواص درمانی زیادی برای تقویت مغز، نخاع، قوای جنسی و درمان زخمهای روده دارد. به اعتقاد درمانگران طب سنتی افرادی که به شیر گوسفند دسترسی دارند با نوشیدن روزانه شیر گوسفند میتوانند به درمان سرفه کمک کنند.در نسخههای طب سنتی آمده است که استفاده از ترکیبی از شیرگوسفند، صمغ عربی و روغن بادام شیرین با میزانی مشخص میتواند بهترین داروی طبیعی برای درمان سرفه باشد.
شرایط حیوان بر کیفیت شیرموثر است
یکی از مهمترین نکاتی که شاید کمتر پزشک و متخصص تغذیهای به آن توجه کند این است که شیر مجموعهای از چند غذاست و توسط یک موجود زنده تولید میشود، بنابراین نوع زندگی، کیفیت زندگی، کیفیت مواد غذایی حیوان و شرایط زندگی و استرسهای محیطی میتواند تاثیر زیادی بر کیفیت شیر دام داشته باشد. بنابراین اینها مواردی است که ما در مورد آنها اطمینان چندانی نداریم و نمیدانیم که کدامیک از آنها، چگونه و در چه شرایطی شیر را تولید کرده و به دست شما رساندهاند. درنتیجه از آنجا که نظارت دقیقی بر نوع غذا، داروها و شیوه زندگی دامها در کشور وجود ندارد به راحتی نمیتوان نسبت به خواص دارویی و تغذیهای آنها مطمئن بود.
خواص شیر گوسفند سیاه از گـوسفند سفید بهتر است و این شیر خواص درمانی زیادی برای تقویت مغز، نخاع و درمان زخمهای روده دارد.
خواص شیر گاو در درمان اسهال
در برخــی متون طب سنتی اشاره شده که درمانگران طب سنتی برای درمان اسهال از شیرگاو در شرایطی خاص استفاده میکردند. آنها سنگ رودخانه یا آهن گداخته شده در آتش را درون ظرف شیر میانداختند و به این ترتیب موجب جوش آوردن شیرگاو میشدند و نوشیدن این شیر را به افرادی که به اسهال مبتلا شدهاند، توصیه میکردند. علاوه بر اینها، درمانگران بر این باورند اگر دو برابر وزن شیر گاو به آن آب اضافه کنیم خاصیت مدری دارد و موجب پاکسازی و تخلیه مجاری ادراری میشود.
از نگاه طب سنتی تنها افرادی که میزان اخلاط بدنشان متعادل است، میتوانند بهراحتی شیر مصرف کنند و افرادی که در بدنشان به ویژه در معده آنها خلط غالب وجود دارد باید با دستوری خاص و به میزان اندک با مشاوره متخصص طب سنتی برای خوردن شیر اقدام کنند.
این شیربرنج باروری را افزایش میدهد
شیربرنجی که از شیرگاو تهیه شده باشد خاصیت ملین دارد و میتواند تسکیندهندهای خوب برای افرادی که دچار زخمهای روده و کولیتهای یبوستی هستند، باشد، علاوه بر این، افرادی که تصمیم دارند چاق شوند، میتوانند با خوردن شیربرنج یا فرنی که از شیر گاو تازه تهیه شده و در آن گردو و خرما وجود داشته باشد به خواستهشان برسند و حتی این شیربرنج و فرنی میتواند قدرت باروری را در مردان افزایش دهد. در برخی از متون طب سنتی به این موضوع اشاره شده خوردن شیربرنج یا فرنی با این ویژگیها موجب افزایش اسپرم در مردها میشود. اما باید به این مسئله نیز توجه کرد نباید بیشتر از یک لیوان شیربرنج یا فرنی در طول روز مصرف کرد، زیرا مصرف بیقاعده و بیشاز حد از این غذا موجب ابتلا به سنگ کلیه و بیماریهای پوستی مانند «برص» میشود.
اگر بیخوابی دارید این شیر معجزه میکند
افرادی که دچار خشکی مزاج هستند و این خشکی مزاج موجب شده برخی از فعالیتهای مغزی آنها تحت تاثیر قرار بگیرد، میتوانند با نوشیدن شیرگاو و دریافت رطوبت آن خواب راحتتری را تجربه کنند. نوشیدن شیرگاو به افرادی که به وسواس، مالیخولیا، فراموشی و بیخوابی مبتلا هستند کمک میکند تا این اختلالها را پشت سر بگذارند. از دیدگاه درمانگران طب سنتی خشکی مزاج یکی از مهمترین دلایل ابتلا به بیخوابی و اختلالهای ناشی از آن است که با اصلاح رژیم غذایی و تغییر شیوه زندگی قابل بررسی است.
منبع : khabarnew.ir
مرتبط با آشپزی و تغذیه دانستنیهای مفید درباره شیر
زندگی > تغذیه - همشهری آنلاین:
شیر و فراوردههای لبنی، عمدهترین منابع تامین کلسیم بدن و برای رشد، ترمیم استخوانها و تامین عملکرد آنزیمها و... مورد نیاز هستند. غیر از کلسیم، شیر تأمینکننده انواع ویتامینها از جمله ویتامین A، ویتامینهای گروه B و ویتامین D نیز است...
معمولاً برای مصرف روزانه چه نوع شیری انتخاب میکنید: پاستوریزه، استریلیزه، کمچرب، پرچرب، غنیشده، طعمدار، شیر لاکتوز یا شیرهای لذیذ محلی؟ اما شاید اینجا این سۆال مطرح شود که چه تفاوتی میان این شیرها وجود دارد؟ کدامیک حاوی کلسیم و ریزمغذیهای بیشتری است؟ آیا میتوان شیر را جایگزین آب آشامیدنی کرد؟ اصلاً چه شیری برای مصرف روزانه مناسب است؟
طبق تحقیقات انجامشده سرانه مصرف محصولات لبنی در ایران تقریباً یکچهارم سرانه مصرف آن در اروپاست. به همین دلیل است که اغلب کودکان امروزی توان مقاومتی پایینی در برابر عوامل بیماریزا دارند اما باید بدانید و آگاه باشید که مصرف شیر و فرآوردههای آن، نیاز روزانه بدن ماست. به گفته متخصصان علوم غذایی، کودکان زیر هفت سال به 1.5 لیوان، نوجوانان بین هفت تا 12سال و افراد بالغ به دو لیوان، پسرها در سن بلوغ به سه لیوان، دخترها در همین سن به 2.5 لیوان و خانمهای شیرده و باردار به 3.5 لیوان شیر در روز نیاز دارند. ناگفته نماند مصرف این مقدار شیر باید همراه با سایر فرآوردههای لبنی باشد.
نوشیدن شیر به جای آب و در کنار آن مصرف زیاد ماست، دوغ، پنیر، خامه و کشک موجب دریافت بیش از حد کلسیم و کمبود برخی ریزمغذیها میشود و این خود عامل برهم خوردن واکنش بین سلولی و در نهایت گرفتگی عضلات و مشکلات دیگر خواهد شد.
شیر پاستوریزه اولویت داردبرخی افراد برای مصرف روزانه خانواده به ویژه کودکان شیرهای استریلیزه (با ماندگاری بیشتر) را به انواع پاستوریزه ترجیح میدهند؛ اما در مقابل عدهای هم با این تصور که برای افزایش ماندگاری این محصول از مواد نگهدارنده استفاده میشود از مصرف آن خودداری میکنند، اما باید بدانید شیرهای استریلیزه حاوی مواد افزودنی نبوده و تنها فرآیند حرارتدهی بالا باعث افزایش ماندگاری آن میشود.
البته این شیرها در مقایسه با انواع پاستوریزه در حین حرارت به میزان زیادتری پروتئینهای محلول و ویتامینهای حساس به حرارت همچون ویتامینهای B و C خود را از دست داده و گرم کردن و جوشانیدن مجدد آن در زمان مصرف میتواند از قدرت جذب کلسیم بکاهد.
نکته مهمتر آنکه به محض باز کردن بستهبندی این شیرها و تبادل هوایی در آن، شرایط ماندگاری آن همچون سایر شیرهای پاستوریزه شده و تنها به مدت دو تا سه روز آن هم در داخل یخچال قابل نگهداری است. پس بهتر آنکه برای مصرف روزانه از شیرهای پاستوریزه استفاده کنید.
شیر کمچرب، مغذیترین نوشیدنی
به طور طبیعی چربی شیر 3.5 درصد است. شیرهایی با چربی بالاتر از 2.5 درصد پرچرب و پایینتر از آن کمچرب محسوب شده و آن دسته از شیرهایی که بین 0.5 ـ 0.1 درصد چربی دارد را در اصطلاح شیر خامه گرفته گویند.
شیرهای با 1.5 درصد چربی برای افرادی که تحرک کافی دارند و چربی خون بالا و بیماری زمینهای ندارند، مناسب است.
شیرهای 2.5 درصد برای کودکان، ورزشکاران و افرادی که پرتحرکند و شغلهای سنگین دارند توصیه میشود و شیر خامه گرفته بهدلیل چربی اشباع صفر، نداشتن کلسترول و دارا بودن کلسیم و فسفر بالا مغذیترین شیر به شمار میرود و میزان انرژی آن 10 تا 30 کالری از سایر شیرهای کمچرب پایینتر است و مصرف روزانه آن پیشنهاد میشود.
در فصول سرد شیر غنیشده بخورید
در فصول سرد سال اغلب هوا ابری و هنگام وارونگی هوا، عبور نور از ذرات ریزآلایندهها کم و گاهی ناممکن میشود و امکان ایجاد ویتامین D3 برای جذب کلسیم در بدن دشوار میشود. از سوی دیگر برودت هوا از تحرک افراد کاسته و قدرت جذب کلسیم از طریق استخوانها کاهش مییابد بنابراین استفاده از شیرهای غنیشده با آهن، کلسیم، ویتامینهای B،A و به ویژه ویتامین D تأثیر مطلوبی بر پروسه هورمونی گذاشته و به تقویت بدن و استخوانسازی کمک میکند.
شیر ساده طعمدار
طبق استاندارد، رنگ و مزه شیرهای طعمدار باید طبیعی باشد، اما اگر ترکیبات طبیعی یافت نشود تولیدکنندگان میتوانند در حد مجاز از افزودنیهای سنتزی استفاده کنند. این افزودنیها گرچه به اندازه ترکیبات فنولی موجود در قهوه و کاکائو روی قدرت جذب کلسیم و پروتئین شیر تأثیر سوء نمیگذارد، اما مصرف روزانه و مستمر آن به ویژه در کودکان میتواند عوارضی ایجاد کند.
از سوی دیگر بنا به گفته متخصصان علوم غذایی، برخی شیرهای طعمدار در مقایسه با شیرهای ساده در درجه دوم کیفیت قرار دارد و اغلب برای کاهش بار میکروبی، شیر دو تا سه بار پاستوریزه میشود و این خود از ارزش تغذیهای محصول میکاهد.
اگر نفخ میکنید، شیر کملاکتوز بنوشید
برخی افراد با مصرف شیر دچار نفخ و دردهای شکمی و اسهال میشوند. این نشانهها 30 دقیقه تا دو ساعت پس از نوشیدن ظاهر میشود و بهقدری آزاردهنده است که افراد را تا آخر عمر از مصرف این نوشیدنی پرخاصیت منصرف میکند اما باید بدانید چند سالی است که شیرهای کملاکتوز یا بدون لاکتوز راهی بازار شده است. این شیر گرچه قدری گران است، اما به دلیل میزان بسیار کم لاکتوز (قند اصلی شیر) نیاز به هضم نداشته و به میزان زیادی از علائم فوق میکاهد.
شیرهای تهیهشده با شیر خشک
برخی کارخانهها برای دردسر کمتر و بهصرفه قیمت نهایی محصول، شیرخشک را با آب مخلوط و به جای شیر تازه عرضه میکنند. این شیرها گرچه طعم خوبی دارد، اما در مقایسه با شیرهای تازه ارزش تغذیهای کمتری دارد و این موضوع در مورد محصولاتی که با شیرخشکهای خارجی غیربهداشتی و نامعتبر تهیه میشود بیشتر صدق میکند، بنابراین در زمان خرید به مندرجات روی بستهبندی شیرها توجه کنید.
مصرف شیر و فرآوردههای لبنی محلی ممنوع!
برخی خانوادهها به دلیل آنکه هیچ فرآیندی روی شیر خام محلی انجام نشده و یک محصول کاملا طبیعی است و از سوی دیگر به دلیل پرچرب بودن آن را بر شیرهای صنعتی ترجیح میدهند و همیشه شیر مصرفی خود را از مغازههای عرضهکننده فرآوردههای لبنی فلهای یا اهالی روستا تهیه میکنند، اما باید بدانید عمدهترین بیماریهایی که از طریق این شیرها منتقل میشود تب مالت، سل و تب کیو است.
این شیرها در صورت جوشیده شدن خانگی بهدلیل فرآیند حرارتی ناقص نهتنها ارزش تغذیهای خود را از دست میدهد، بلکه یکسری از میکروارگانیسمهای بیماریزا در آن باقی میماند که برای سلامت مصرفکننده مخاطرهآمیز است. نکته مهمتر آنکه بیشتر این شیرها با دستهایی آلوده درون ظروفی غیربهداشتی دوشیده میشود و مو، خون یا فضولات دام حداقل چیزهایی است که وارد آن میشود. از سوی دیگر در صورت فساد محصول، افراد غیرمتعهد با افزودن جوششیرین یا آبژاول، مزه تند و طعم نامطلوب شیر را مخفی میکنند.
بـهترین وقـت بـرای شیر نـوشیدن
مدت زمان جذب و هضم شیر حدود 3 تا 4 ساعت است به همین دلیل گفته میشود بهترین زمان مصرف شیر قبل از خواب است تا در طول خواب، بدن با جذب آن نیاز پروتئینی خود را تامین کند.
شیر تأمینکننده تریپتوفان نیز است که در داشتن خواب خوب و آرام دارد. شیری که در طول روز از طریق غذاها مصرف میکنیم، جزو واحد شیر مصرفی محسوب میشود. البته به شرطی که در اواخر طبخ به غذا اضافه شود و همراه با غذا نجوشد. شیر معمولاً در غذا برای طعم دادن استفاده میشود و توجه داشته باشید شاید مقداری از آن مثلاً در سوپ ریخته شود اما این مقدار سر سفره بین چند نفر تقسیم میشود درحالیکه توصیه ما مصرف 2 لیوان شیر خالص در روز است.
به علاوه، اگر فردی تمایلی به مصرف شیر ندارد، بهترین جایگزین آن ماست کمچرب است. برخلاف تصور، پنیر جایگزین شیر نیست و در گروه پروتئینها دستهبندی میشود. برخی مادرها به فرزندی که شیر پاستوریزه نمیخورد مکمل کلسیم میدهند، در صورتی که این مکمل نمیتواند جایگزین مناسبی باشد و بهترین راهحل استفاده از شیرخشک فرموله است.
منابع: جام جم - سلامتیران
بد ترین زمان نوشیدن شیر
شیر تنها ماده شناخته شده مکمل در طبیعت است که مى تواند نیازهاى بدن را به طور متعادل تإمین کند. عمده ترین ویژگى شیر و وجه تمایز آن نسبت به سایر مواد غذایى, ترکیب پروتئینى و وجود املاح در آن مانند کلسیم و فسفر است.
به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،ازجمله پرسشهایی که پرسیده میشود اینکه بهترین و بدترین زمان مصرف شیر چه وقتی است و میزان مصرف آن برای گروههای مختلف سنی چه مقدار باید باشد و هر لیوان شیر چند کالری دارد؟
اگر با مصرف شیر دچار نفخ و دل درد نمی شوید، بهترین زمان مصرف آن قبل از خواب است، زیرا در حین خواب، بدن این فرصت را دارد که کلسیم و پروتئین خود را از این ماده غذایی تامین کند. همچنین چون شیر حاوی تریپتوفان است به برقراری خوابی آرام و راحت کمک می کند.
البته مصرف یک واحد شیر (یک لیوان) در وعده صبحانه نیز توصیه می شود چون موجب رفع بی حالی، بی حوصلگی و عصبانیت می شود و مغز را برای یادگیری بیشتر و یادآوری آسان تر آماده کرده و چون کلسیم شیر از جذب آهن غذا جلوگیری می کند و صبحانه کمترین میزان آهن را دارد، مصرف شیر در این وعده مطلوب است، اما بدترین زمان مصرف شیر در وعده ناهار است، چراکه جلوی اشتها بخصوص اشتهای کودکان را می گیرد و از جذب آهن و روی محصولات گوشتی می کاهد.
در طب سنتی آمده است افراد سالمند مبتلا به پوکی استخوان و آرتروز، شیر را با دارچین میل کنند. دارچین سردی شیر را می گیرد و باعث افزایش جذب مواد مغذی شیر می شود. در ضمن ویتامین C موجود در میوه ها به جذب بهتر آهن و کلسیم شیر کمک می کند، بنابراین مصرف شیر همراه میوه های تازه پیشنهاد می شود.
هر لیوان شیر چند کالری دارد؟
هر لیوان شیر معادل 240 گرم است و یک لیوان شیر بی چربی 90 کالری، یک لیوان شیر کم چربی 120 کالری و یک لیوان شیر پرچرب 150 کالری انرژی تولید می کند.
شیر به طور معمول هنگامی که از گاو، گوسفند، شتر و بز دوشیده می شود، حاوی 3.5 درصد چربی است و شیرهایی با چربی بالاتر از 2.5 درصد پرچرب و پایین تر از آن کم چرب محسوب شده و به آن دسته از شیرهایی که بین 0.5 ـ 0.1 درصد چربی دارد، شیر خامه گرفته می گویند.
شیرهای با 1.5 درصد چربی برای افرادی که تحرک کافی دارند، شیرهای 2.5 درصد برای کودکان و ورزشکاران و شیر خامه گرفته به دلیل نداشتن کلسترول برای مصرف روزانه مناسب است.
چند لیوان شیر بنوشیم؟
بهتر است در طول روز، کودکان زیر هفت سال 1.5 تا دو لیوان، پسرها در سن بلوغ سه لیوان، دخترها در همین سن 2.5 لیوان، افراد بالغ و سالمند دو لیوان و خانم های شیرده و باردار 3.5 تا چهار لیوان شیر در کنار مصرف سایر لبنیات بنوشند.
برای آن که کودک به نوشیدن شیر ترغیب شود بهتر است دو لیوان شیر را به چهار نصف لیوان تقسیم کرده و در فواصل معینی که بهتر است در میان وعده ها باشد به او بخورانید. شیری که به سوپ کودک افزوده می شود جزو واحد شیر محسوب می شود به شرطی که زیاد در غذا نجوشد و اواخر پخت به غذا افزوده شود. اگر طعم و بوی شیر برای خانم های باردار آزاردهنده است می توانند از شیر خشک استفاده کنند.
هشدار:
مصرف شیر و فرآورده هاى آن منجر به افزایش طول عمر, بازده جسمى و فکرى بیشتر, کاهش بیمارىهاى عفونى و استخوانى و رشد مطلوب کودکان و نوجوانان مى شود. مطالعات گسترده انجام شده توسط مراجع بین المللى و مراکز علمى دانشگاهى, نشان مى دهد, بین مصرف سرانه محصولات شیرى و طول عمر و کاهش سن از کار افتادگى, ارتباط مستقیم وجود دارد.